Wat is het verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding?

Een goede start van het nieuwe schooljaar zorgt ervoor dat uw kind niet met tegenzin naar school gaat of terugkomt met tegenvallende cijfers. Zo houdt uw kind het overzicht en wordt het huiswerk gemaakt. Maar hoe weet u als ouder waar u voor moet kiezen, voor bijles of huiswerkbegeleiding?

Hoe ziet bijles eruit?

Het doel van de bijles is leerlingen te helpen om inzicht te geven in hun leerstijl, hun valkuilen en kwaliteiten, zodat zij uiteindelijk het huiswerk en de planning daarvan zelfstandig kunnen uitvoeren. De leerling krijgt tijdens de bijles bij Doelpunt Alphen extra uitleg over de lesstof. Tijdens de bijles kan de leerling alle vragen die hij of zij heeft aan Peter vragen en ondersteunt Peter de leerling waar nodig. Samen met de leerling wordt er gekeken wanneer de aankomende toets is en welke stof er voor de toets geleerd moet worden. Op basis daarvan stellen Peter en de leerling samen een planning op, zodat het duidelijk is wat er op welk tijdstip gedaan moet worden. Dit zorgt voor overzicht en rust bij de leerling.

Bij Doelpunt Alphen is er veel ruimte voor individuele hulp waardoor de bijles kan worden afgestemd op de leerling. Zo kan Peter de leermethode hanteren die de leerling fijn vindt en die resultaat oplevert voor de leerling.

Wat vaak het geval is met bijles, is dat het tijdelijk wordt ingezet. Vaak wordt bijles ingezet als een leerling een paar keer achter elkaar een onvoldoende heeft gehaald. Vervolgens wordt er weer gestopt met bijles wanneer de leerling weer goede cijfers haalt. Wij zien vaak dat dit niet werkt en wij adviseren ouders dan ook om door te gaan met bijles wanneer er na een tijd van onvoldoendes weer voldoendes worden gehaald. Bijles helpt veel leerlingen namelijk met het krijgen en houden van zelfvertrouwen bij struikelvakken. U moet bijles niet alleen zien als een tijdelijk middel voor tegenvallende cijfers totdat de cijfers weer omhooggaan. Wanneer leerlingen bijles blijven nemen, zorgt de bijles ervoor dat de tegenvallende cijfers langdurig worden voorkomen en op die manier kan een struikelvak een uitblinkvak worden.

Hoe ziet huiswerkbegeleiding eruit?

Het grootste verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding is dat de huiswerkbegeleiding vaak niet gericht is op een specifiek vak. Doelpunt Alphen biedt haar leerlingen een inspirerende leer- en werkplek waar de leerlingen Peter om hulp kunnen vragen. De leerlingen gaan vanuit school naar Doelpunt Alphen toe om het huiswerk van die dag te maken.

Bij de start wordt door Doelpunt Alphen de persoonlijke leerbehoefte van de leerling in kaart gebracht. We gaan samen met de leerling antwoord vinden op vragen als: “Hoe organiseer ik mijn huiswerk?”, “Hoe maak ik een goede planning?”, “Hoe zorg ik voor successen op school met behulp van het leren en maken van mijn huiswerk?” Op basis van die antwoorden zal Peter een methode hanteren die past bij de leerling. Hierdoor zal de leerling de begeleiding als positief ervaren en zult u zien dat de leerling al snel zichzelf zal ontwikkelen.

Naast het begeleiden met het maken van huiswerk zal Peter de leerlingen helpen met het maken van een planning. De planning zal ervoor zorgen dat de leerling al zijn huiswerk maakt en niet gaat achterlopen. Uw kind zal bij Doelpunt Alphen ervaren dat bezig zijn met zijn of haar huiswerk ook op een plezierige manier kan. Uiteraard wordt er wel naar een bepaald doel toegewerkt, vandaar ook de naam van dit bureau. Een kind dat beter in zijn vel zit en zelfverzekerder is, zal op school beter kunnen presteren.

Bijles en huiswerkbegeleiding bij Doelpunt Alphen

Bij Doelpunt Alphen geven wij niet alleen bijles of alleen huiswerkbegeleiding. We bieden geen specifieke ondersteuning gericht op één vak of op alleen het huiswerk, maar een brede, meer algemene leerbegeleiding waarbij we de begeleiding afstemmen op de persoonlijke leerbehoefte van de leerling. Samen met uw kind onderzoeken we wat de beste leermethode is en maken we een ‘op maat’ leerplan. Het is door de opzet ook mogelijk dat scholieren leerervaringen met elkaar uitwisselen. Begin het nieuwe schooljaar goed door meteen te beginnen met bijles of huiswerkbegeleiding bij Doelpunt Alphen. Vraag via onderstaand formulier een vrijblijvende kennismaking aan.

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

Bent u benieuwd wat Doelpunt voor uw kind kan betekenen op het gebied van studiecoaching, huiswerkbegeleiding of bijles? Vul dan hieronder uw gegevens in zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken!

Geplaatst op: 10 augustus 2022

Hi! Heb je vragen??

Neem contact op met Peter!