Hoe kan uw kind omgaan met een struikelvak?

Een struikelvak, bijna iedere leerling heeft er wel een. Voor velen gaat het om Wiskunde of NASK, maar voor andere leerlingen kan het juist gaan om Nederlands en Duits. Voor het ene vak haalt uw kind met gemak hoge cijfers en voor het andere vak haalt uw kind met veel moeite alsnog een onvoldoende. Hoe kan uw kind hier het beste mee omgaan? Wij geven u tips zodat uw kind betere resultaten behaald voor de struikelvakken.

Zorg ervoor dat u vroegtijdig ingrijpt

Tijdens de zomervakantie vallen alle zorgen van school even van de schouders van uw kind af. U hoeft zich niet druk te maken over tegenvallende schoolresultaten, maar wanneer de school weer begint wilt u zich hier ook niet druk over hoeven maken.

Veel leerlingen zitten aan het begin van het schooljaar nog in de vakantiemodus. Ze starten het schooljaar op een (te) rustig tempo en lopen hierdoor al snel een achterstand op voor bepaalde vakken. Ook kan de overstap van de ene naar de andere klas zwaar zijn voor uw kind. Aan het begin van het schooljaar is het echter cruciaal om vroegtijdig in te grijpen. Wacht niet te lang voordat u hulp inschakelt van Doelpunt Alphen. Hoe groter de achterstand, hoe langer het namelijk duurt voordat de onvoldoendes kunnen worden weggewerkt.

Tips om een struikelvak aan te pakken

Uw kind heeft een struikelvak. Dat is niet erg, het is alleen zaak dat hier aan wordt gewerkt. Wij geven u 3 tips om het desbetreffende struikelvak aan te pakken.

1. Geloof in uw kind

Uw kind heeft misschien voor zijn/haar struikelvak één of meerdere onvoldoendes gehaald. Dat betekent echter niet dat uw kind per definitie slecht is in dat vak. Op het moment heeft uw kind waarschijnlijk een achterstand, wat voor een groot deel de oorzaak kan zijn van de tegenvallende resultaten. Door die achterstand blijft uw kind misschien hangen in deze onvoldoendes en denkt dat hij/zij slecht is in het vak. Dat is vaak helemaal niet het geval, uw kind kan zeker een voldoende scoren voor dit vak. Maar het is belangrijk om een beetje vertrouwen te hebben. Met inzet en vertrouwen kom je een heel eind.

2. Iedereen is uniek

Uw kind is op dit moment misschien geen ster in het struikelvak, maar kan hier in de toekomst door de juiste hulp wel beter in worden. Niemand kan in elk vak uitmuntend zijn, sommige vakken zijn lastiger voor de een dan voor een ander. Accepteer dit en zorg ervoor dat er actie wordt ondernomen om ervoor te zorgen dat dit vak geen problemen gaat opleveren.

3. Waar gaat het mis?

Van je fouten kun je leren. Het klinkt cliché, maar het is echt waar. Het is belangrijk om erachter te komen waar uw kind moeite mee heeft. Het kan zijn dat uw kind maar met een deel van het vak moeite heeft. Op basis daarvan kan er specifieke hulp worden geboden bij hetgeen uw kind lastig vindt. U kunt hier achter komen door bijvoorbeeld oude tentamens of toetsen erbij te pakken en te kijken waar uw kind in de fout ging. Is er misschien alleen een specifiek onderdeel van het vak wat uw kind moeilijk vindt? Leer vervolgens van de fouten, daar word je beter van!

Omgaan met een struikelvak bij Doelpunt Alphen

Wij bieden huiswerkbegeleiding en bijles aan scholieren uit de eerste, tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs. Ongeacht het niveau, iedereen is welkom. Ieder kind kan zo ervaren dat bezig zijn met huiswerk ook op een plezierige manier kan. Waarbij er wel naar een bepaald doel – vandaar ook de naam van dit bureau – wordt toegewerkt. Een kind dat beter in zijn vel zit en zelfverzekerder is, zal op school beter kunnen presteren. Wilt uw zoon of dochter met een frisse start het nieuwe schooljaar beginnen en meteen goed presteren? Vraag dan via onderstaand formulier een vrijblijvende kennismaking aan.

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

Bent u benieuwd wat Doelpunt voor uw kind kan betekenen op het gebied van studiecoaching, huiswerkbegeleiding of bijles? Vul dan hieronder uw gegevens in zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken!

Geplaatst op: 12 augustus 2022

Hi! Heb je vragen??

Neem contact op met Peter!