Hoe motiveer ik mijn kind om huiswerk te maken? 

Uw kind kan nog zo gemotiveerd het schooljaar beginnen, maar voor de meeste leerlingen komt er een moment waarop dat huiswerk maken niet meer hun prioriteit is. Keer op keer beloven ze dat ze nú écht heel hard aan het werk gaan, maar de volgende keer dat je ze spreekt hebben ze nog steeds te weinig gedaan. Om strijd om huiswerk te voorkomen, is het handig om een paar goede motivatietips achter de hand te hebben. In deze blog geven wij u 4 tips om uw kind te motiveren om zijn of haar huiswerk te maken.   

1. Beloon uw kind en daag uit  

Het kan soms verleidelijk zijn om te pushen, te schreeuwen, te dwingen en te dreigen als het huiswerk maken voor geen meter opschiet. Dat zal uw kind echter totaal niet motiveren. Probeer in plaats daarvan uw hulp aan te bieden als uw kind het moeilijk heeft. 

Uit onderzoek van de Hersenstichting naar het functioneren van ons brein blijkt dat de hersenen zich nog ontwikkelen tot we 25 jaar zijn. Tijdens de middelbare school zijn de hersenen dus nog volop in ontwikkeling. Dit gaat niet overal even snel. De hersengebieden die belangrijk zijn voor het omgaan met emoties zijn eerder ontwikkeld dan de gebieden die met denken te maken hebben (rationele hersengebieden). Deze denkgebieden zorgen voor dingen zoals plannen, organiseren en structuur aanbrengen.   

Het is voor uw kind belangrijk dat de omgeving, dus de ouder of de leerkracht, dit ontwikkelingsproces optimaliseert. Daarom is de bijlesdocent als motivator zo belangrijk. Niet om aan het kind voor te schrijven wat het moet doen, maar om ze uit te dagen om goede cijfers te halen. Daarnaast zijn de hersenen in die fase extra gevoelig voor beloning. Het afkeuren van ongewenst gedrag levert vaak minder op dan het aanmoedigen van goed gedrag. 

2. Zorg voor overzicht 

In één dag voor een proefwerk leren en dan een voldoende halen is voor de meeste leerlingen niet weggelegd. Door huiswerk en leerwerk in kleine stukjes op te delen wordt het beter te overzien. Daarnaast kunnen er herhaalmomenten worden ingepland voor het leerwerk wanneer het leerwerk over meerdere dagen wordt verspreid. Juist die herhaling maakt dat leerwerk veel beter in het hoofd blijft zitten; niet alleen voor de toets, maar ook nog daarna. Maak samen met uw kind een duidelijke planning. Dit zal uw kind rust en overzicht geven. Probeer daarnaast ook een duidelijk ritme aan te brengen: op tijd naar bed, geen telefoon mee, nachtrust is namelijk uiterst belangrijk. 

3. Zoek uit wat uw kind het meest motiveert 

Een positief zelfbeeld is misschien wel het belangrijkst om uw kind gemotiveerd te krijgen en te houden. Zorg ervoor dat uw kind een hobby of sport beoefent waar hij of zij goed in is. Als uw kind er enthousiast van wordt, is het belangrijk om dat aan te moedigen. Dat zorgt voor een enorme boost van het zelfvertrouwen wat weer ten goede komt van het huiswerk en de studiehouding. De middelbare school is de perfecte periode waarin ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. 

4. Vier behaalde resultaten 

Naarmate uw kind vaker zijn huiswerk maakt en meer plezier krijgt in het schoolwerk, zal dit te zien zijn aan de schoolresultaten. Dan is dat een reden om het te vieren! U kunt uw kind laten inzien dat het behalen van goede resultaten beloond wordt en dat hij of zij goede resultaten kan behalen door hard aan school te werken. Op die manier weet uw kind waarvoor hij het doet en zal dat uw kind extra motiveren om zijn huiswerk te maken.   

Huiswerkbegeleiding bij Doelpunt Alphen 

Bij Doelpunt krijgen uw kinderen na schooltijd professionele huiswerkbegeleiding bij het plannen en maken van hun huiswerk. We gaan samen met uw kind aan de slag om eventuele leerobstakels te tackelen. We bieden een brede, meer algemene leerbegeleiding waarbij we antwoord gaan vinden op vragen als: “Hoe organiseer ik mijn huiswerk?”, “Hoe maak ik een goede planning?”, “Hoe zorg ik voor successen op school met behulp van het leren en maken van mijn huiswerk?” en “Op welke manier kan ik optimaal leren leren?”. Samen met uw kind onderzoeken we deze vragen en maken een leer plan ‘op maat’. Het is door de opzet ook mogelijk dat scholieren leerervaringen met elkaar uitwisselen. Uiteraard houden we contact met ouders over de voortgang. 

Wil je meer weten of je direct aanmelden? Dat kan via het onderstaande formulier.

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

Bent u benieuwd wat Doelpunt voor uw kind kan betekenen op het gebied van studiecoaching, huiswerkbegeleiding of bijles? Vul dan hieronder uw gegevens in zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken!

Geplaatst op: 23 augustus 2022

Hi! Heb je vragen??

Neem contact op met Peter!