Hoe leer je het beste voor aardrijkskunde?

De scholen zijn weer begonnen en de eerste toetsen staan over een paar weken alweer voor de deur. De leerlingen zijn tijdens de zomervakantie uit het schoolritme gegaan en moeten weer wennen aan het maken van huiswerk en het leren voor toetsen. Het is daarom fijn om meteen aan het begin van het jaar een goede start te maken. Maar hoe bereid je je nou het beste voor op je toetsen voor aardrijkskunde? In dit blog geven wij je tips en leggen wij uit hoe bijles aardrijkskunde je nog beter voorbereid op je toetsen.

3 tips om beter voorbereid je aardrijkskunde toets te maken

Bij aardrijkskunde leer je over de aarde. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod zoals topografie, cultuur en de aarde. Bij aardrijkskunde wordt er ingegaan op fysisch geografische aspecten van de wereld en sociaal geografische aspecten. Het is de bedoeling dat jij relaties kunt leggen tussen bepaalde onderwerpen.

Aardrijkskunde tip 1: Goed lezen

Bij het leren voor aardrijkskunde is het erg belangrijk dat je goed leest. Aardrijkskunde is een breed vak waarbij het gaat om het kunnen leggen van relaties en verbanden. Met goed lezen bedoelen wij dat je snapt wat er staat en dat je de hoofdzaken van de bijzaken kunt scheiden. Over welk gebied hebben we het of over welke cultuur? Bij aardrijkskunde moet je veel vergelijken en is het dus belangrijk dat je weet met welk onderdeel je bezig bent. Lees de vraag en de informatie goed en kijk dat wat je al weet. Dat zal je al een heel eind op weg helpen tijdens het maken van de toets.

Aardrijkskunde tip 2: Verbanden leggen

Bij het leren van aardrijkskunde is het belangrijk om verbanden en relaties te kunnen leggen. De vragen van de toets aardrijkskunde zijn hier namelijk op gebaseerd. Een voorbeeld zo’n soort vraag is: Over de wereld stijgt de bevolking, daarnaast zijn er steeds minder weilanden en bossen. Hoe kan dit? Hierbij is het belangrijk om de begrippen die je geleerd hebt toe te passen en te kijken welke factoren invloed hebben op elkaar. Denk hierbij logisch na en kijk wat de oorzaak is en wat het gevolg is.

Aardrijkskunde tip 3: Maak een mindmap

Bij het leren voor aardrijkskunde kan het maken van een mindmap erg helpen. In een mindmap kun je namelijk een onderwerp centraal zetten en hierom heen kleine onderwerpen en begrippen neerzetten. Bij een mindmap is het belangrijk dat je zo min mogelijk zinnen opschrijft en aan de hand van de verschillende woorden en onderwerpen de tekst gaat begrijpen. Hou de mindmap simpel en gebruik niet te veel plaatjes, kleuren en emoticons. Het is namelijk de bedoeling dat de mindmap je helpt bij het leren en je tijd zal besparen tijdens het leren, het is niet de bedoeling dat de mindmap er perfect uitziet.

Bijles aardrijkskunde zorgt voor betere schoolresultaten

Het maken van huiswerk en het leren voor toetsen is soms best lastig. Wij helpen uw kind daar graag bij! We gaan samen met jullie kind aan de slag om eventuele leerobstakels te tackelen. We bieden een brede, meer algemene leerbegeleiding waarbij we ingaan op de persoonlijke leermethodes die passen bij uw kind. Samen met jullie kind maken wij een ‘op maat’ leerplan.

Samen werken wij tijdens de bijles aardrijkskunde naar de eerstkomende toets toe. Het is namelijk belangrijk dat de cijfers omhoog gaan. Door regelmatig de stof van de vorige bijlessen aardrijkskunde te herhalen, begrijpt de leerling de stof beter en onthoudt de leerling de stof ook beter. Dit geeft rust en vertrouwen en zal ervoor zorgen dat uw kind betere cijfers voor aardrijkskunde haalt en beter in zijn of haar vel gaat zitten. Goede cijfers leiden namelijk vaak tot meer zelfvertrouwen.

Bijles aardrijkskunde in combinatie met sport- en spelactiviteiten

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van bewegend leren. Een echte connectie tussen bewegend leren en de leerprestaties is echter nog niet gevonden. Men denkt dat bewegend leren invloed heeft op de executieve functies, aandacht en concentratie. Daarnaast geloven wij bij Doelpunt Alphen dat bijles aardrijkskunde in combinatie met sport- en spelactiviteiten de bijles aardrijkskunde leuk houdt voor de leerlingen. Op die manier krijgen de leerlingen (weer) plezier in het leren en wordt het makkelijker om aardrijkskunde onder de knie te krijgen.

Bijles aardrijkskunde bij Doelpunt Alphen

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de bijles aardrijkskunde en wilt u daar meer over weten? Vul dan het onderstaande formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

Bent u benieuwd wat Doelpunt voor uw kind kan betekenen op het gebied van studiecoaching, huiswerkbegeleiding of bijles? Vul dan hieronder uw gegevens in zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken!

Geplaatst op: 10 september 2022

Hi! Heb je vragen??

Neem contact op met Peter!