De beste voorbereiding voor je scheikunde toets

Bij Scheikunde leer je hoe stoffen met elkaar samenwerken. Hierbij wordt er gekeken naar de opbouw en samenstelling van stoffen. Scheikunde is in eerste instantie een leervak, als je dieper op de stof ingaat wordt het een begrijp-vak. Daarnaast wordt er bij Scheikunde gebruik gemaakt van verschillende formules. Hoe zorg je ervoor dat je al deze aspecten onder de knie krijgt en zo goed voorbereid je scheikunde toets ingaat? Wij geven je 4 tips om ervoor te zorgen dat je optimaal bent voorbereid op je aankomende scheikunde toets.

Scheikunde tip 1: Oefen met het kloppend maken van reactievergelijkingen

Om goed te leren voor Scheikunde is het belangrijk dat je goed weet hoe je reactievergelijkingen kloppend moet maken. Maak hierbij gebruik van het onderstaande stappenplan.

  1. Schrijf op hoeveel atomen je aan beide kanten van de vergelijking hebt.
  2. Breng de atomen in evenwicht
  3. Controleer je vergelijking

Scheikunde tip 2: Zorg dat je het periodiek systeem kent (elementen) 

Het periodiek systeem is een tabel met de chemische elementen. Deze zijn geordend volgens hun atoomnummers (aantal patronen in de atoomkern). De rijen van de tabel worden periodes genoemd, de kolommen groepen. Deze kolommen hebben weer nummers en namen. Hiermee kunnen de overeenkomsten tussen de eigenschappen van de elementen gevonden worden. Dit is enorm belangrijk als je wilt leren voor scheikunde.

Scheikunde tip 3: Gebruik BiNaS

In de BiNaS staat informatie over Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. In de hoofdstukken van scheikunde staat informatie over elementen, reacties, chemicaliën en materialen. Hierin staan ook tabellen met kook- en smeltpunten, zuur- en base constanten en oplosbaarheid. Er is ook een kader met chemische naamgeving aanwezig. Achter in de BiNaS staat het periodiek systeem die we al hebben benoemd bij tip 2. Gebruik je BiNaS ook bij het leren voor Scheikunde, zodat je het boek qua indeling goed kent.

Scheikunde tip 4: Fouten maken hoort erbij

Scheikunde is net als wiskunde een vak waar veel leerlingen fouten maken. Maar van fouten leer je! Maak je dus vooral niet te druk tijdens het leren voor de toets van Scheikunde wanneer je fouten maakt, dit hoort er namelijk bij. Scheikunde is een vak waarbij je eerst de informatie moet leren en vervolgens veel moet oefenen om de vergelijkingen en formules goed te kunnen maken.

Helpen deze tips nog niet voldoende? Peter van Doelpunt Alphen kan jou helpen bij het leren voor je toets scheikunde. Daarnaast kan Peter jou helpen om je fouten te ontdekken en kan hij je tips geven bij het leren voor scheikunde.

Waarom is bijles scheikunde volgen belangrijk?

Bijles scheikunde volgen kan een zeer positieve invloed hebben op de schoolprestaties van uw kind. Een aantal verschillende oorzaken om te overwegen om bijles scheikunde te nemen zijn: het verbeteren van de schoolresultaten, het krijgen van begeleiding bij het maken van huiswerk of het wegwerken van een leerachterstand. Bijles scheikunde volgen zorgt ervoor dat u en uw kind niet langer wakker liggen van de zorgen over een SO of een proefwerk. Het kan daarnaast ook wonderen doen voor het zelfvertrouwen van uw zoon of dochter.

Bijles scheikunde kan net dat ene extra steuntje in de rug zijn die uw kind nodig heeft. Op het moment dat uw kind scheikunde moeilijk vindt, wordt het zwaarder om de motivatie te vinden en er op de juiste manier mee aan de slag te gaan. Het doel van onze bijles scheikunde is dat uw kind meer leert en beter is voorbereid op het volgende proefwerk scheikunde. Uw kind kan grote vorderingen maken met de hulp van een geschikte docent voor bijles scheikunde, die op een rustige en gestructureerde manier samen de onderwerpen behandeld. Op deze manier wordt uw kind begeleid en voorbereid op de volgende toets voor scheikunde, en dat geeft vertrouwen!

Bijles scheikunde in combinatie met sport- en spelactiviteiten

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van bewegend leren. Een echte connectie tussen bewegend leren en de leerprestaties is echter nog niet gevonden. Men denkt dat bewegend leren invloed heeft op de executieve functies, aandacht en concentratie. Daarnaast geloven wij bij Doelpunt Alphen dat bijles scheikunde in combinatie met sport- en spelactiviteiten de bijles scheikunde leuk houdt voor de leerlingen. Op die manier krijgen de leerlingen (weer) plezier in het leren en wordt het makkelijker om scheikunde onder de knie te krijgen.

Bijles scheikunde bij Doelpunt Alphen

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de bijles scheikunde en wilt u daar meer over weten? Vul dan het onderstaande formulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vrijblijvende kennismaking aanvragen

Bent u benieuwd wat Doelpunt voor uw kind kan betekenen op het gebied van studiecoaching, huiswerkbegeleiding of bijles? Vul dan hieronder uw gegevens in zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken!

Geplaatst op: 20 oktober 2022

Hi! Heb je vragen??

Neem contact op met Peter!